top of page

Huilen is zwak

Ik ben bezig met een nieuwe cursus systemisch coachen en man, man, man, wat kom ik mezelf weer tegen. Zakdoeken waren niet aan te slepen. Elke keer als ik denk dat ik alle antwoorden al had en zaken al heb 'verwerkt' komt hij gewoon weer om de hoek kijken. En diep van binnen wist ik dit wel. Het is gewoon een laagje dieper. Als een ui die je afpelt. Het ruimt wel lekker op moet ik zeggen. Voel me weer wat lichter. Maar makkelijk is anders....


Ik kom uit een familie waar emoties tonen niet zo gewoon is. 'Niet lullen maar poetsen' zeg maar. 'Aai over je bol' en doorgaan. Dat heb ik ook lang in mijn leven zo aangepakt. Tot ik eraan onderdoor ging en in een burn-out terecht kwam.

Gevoelens van boosheid, verdriet, angst en blijdschap voelde ik wel, maar tonen deed ik minimaal. "Dat hoort niet" zei een innerlijk stemmetje altijd. Ik had ook de overtuiging dat emoties tonen zwakte was.

Begrijp me goed ik ben dol op mijn ouders en zij op mij. Ze hebben in mijn opvoeding van mij en mijn broertje alles gegeven wat ze in zich hadden om mij te laten ontplooien tot de vrouw wie ik ben. Daar ben ik ze erg dankbaar voor. Maar een traan of lachen tot de tranen over je wangen rollen had ik ook graag gezien.

Mijn ouders zijn weer opgevoed door hun ouders en de opa's en oma's door hun ouders. Generatie op generatie worden ervaringen, gewoonten, gebruiken, geloof, regels en gebeurtenissen doorgegeven op hun kinderen. De oorlog, verlies van dierbaren, ruzies maar ook liefde, kracht en geluk. Mijn ouders dragen dit lot op hun schouders en ik die op de mijne en mijn kinderen op die van hun.


Ook jij hebt ervaringen meegenomen uit je jeugd, je ouders en voorouders. Dingen die je steunen en kracht geven in je leven en zaken die je wellicht niet bij je wilt dragen en die je belemmeren in je leven.


Bert Hellinger was een Duitse psychotherapeut was pionier op het gebied van familieopstellingen. Hij zegt dat je tot wel zeven generaties mee neemt. Zo kan een taboe of geheim in de familie uit de tijd van je overgrootouders nog altijd invloed hebben op jou dagelijks bestaan. Alleen weet je dat niet.

In het Systemisch coachen richt je je op het geheel. Niet op de details of het individu. Je kijkt naar het hele systeem op een helende manier. Door onbewuste patronen binnen het systeem zichtbaar te maken ontstaan er verbanden, onderlinge interacties en nieuwe inzichten. Hier zijn antwoorden te vinden op de vraag wat ons in het dagelijks leven (on)bewust beïnvloedt en waardoor we niet lekker in ons vel zitten of onze doelen niet lijken te halen.


Ik heb nu 2 dagen achter de rug nog 2 dagen te gaan en wat is het fantastisch. In mijn huidige coaching kom je altijd uit op vroegere gebeurtenissen en opvoeding. Maar dit geeft zoveel meer diepgang en zoveel meer antwoorden.


Bijvoorbeeld waarom het zo lastig is om je grenzen aan te geven of waarom je maar niet durft te gaan voor die droombaan. Misschien wil je wel hogerop in je werk maar lukt het steeds niet omdat iets je ervan weerhoudt. Of je het gevoel hebt dat het nooit goed genoeg is, dat het altijd beter kan. Wat als je er dan achter komt dat dat waar je meer worstelt al die jaren eigenlijk iets is van een paar generaties terug.... en...nu komt het mooie.... het gewoon weer terug kan geven daar waar het hoort.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page