top of page
Foto van schrijverMieke Van der Putte

Dit is de reden waarom je je taken voor je uit blijft schuiven.

Taken die je niet doet, maar die wel moeten gebeuren, geven stress. Het is zo’n sluimerend stemmetje in je hoofd dat steeds tegen je zegt dat je ermee aan de slag moet. Negeer je dat stemmetje? Dan blijft ‘ie roepen. Pak je die taak wel op? Dan  verzint die stem gewoon weer een andere taak. En zo blijft het druk in je hoofd. Gelukkig zijn er manieren om die irritante stem te temmen en jij daardoor minder stress hebt. In deze blog leg ik uit waarom je taken voor je uit blijft schuiven en geef ik je tips hoe je je taken toch kan afvinken zonder teveel stress😅


Je kent het wel: je hebt goede zin vandaag. Vandaag gaan we knallen en ga ik een flink aantal klusjes afwerken. Je maakt een to do lijstje die behoorlijk lang wordt, want je hebt de nodige achterstand. Terwijl je het lijstje maakt, raak je al een beetje ontmoedigd. "Pfff, er is echt een hoop te doen.” Maar desalniettemin; je stroopt je mouwen op en begint met het makkelijkste klusje op de lijst.


Met mijn adhd-brein komt het dan regelmatig voor dat ik bezig ben met het opruimen van mijn keukenla en opeens mijn kledingkast aan het reorganiseren ben. Van die hele to-do-lijst met dingen die ‘echt’ moeten, komt niets van terecht. Herkenbaar ;-)? 


De redenen waarom we ons niet houden aan die lijst of waarom we het niet redden alle taken op te pakken? Ik vertel je er een paar. 


Je maakt de taken te groot en zijn daardoor niet meer te overzien 

Bijvoorbeeld: tuin winterklaar maken, in het hele huis ramen lappen of de dossierkast opruimen. Die taken zijn zo groot, dat het niet lukt om ze binnen een bepaalde tijd af te vinken. Dus gedoemd te mislukken. En falen is iets wat we niet willen! Zodra ons brein in de gaten krijgt dat we gaan falen, gaat ‘ie er van alles verzinnen om het niet te gaan doen. 


💡 TIP: knip een taak in kleine stukjes. Waarschijnlijk gaat het dan al een stuk beter.


Je bent te veeleisend

Je legt de lat voor jezelf zo hoog, dat je hem nooit zult halen. Waarschijnlijk ben je perfectionistisch. Je wilt het graag goed doen en blijft daardoor eindeloos met een taak bezig om het perfect te maken. Ja, dan kan een taak nog weleens lang gaan duren. 


💡TIP: bepaal vooraf hoe het eindresultaat eruit moet zien. Met welk cijfer is het goed? En dan niet een 10 😉.  Probeer een beetje te spelen met een minder goed resultaat, bijvoorbeeld een 8. Als je bijvoorbeeld je bureau wilt opruimen: als het een 8 moet worden, wat heb je dan te doen? Bijvoorbeeld alle papieren opruimen, oud papier in de papierbak en je bureau met een doekje afnemen. Stop daarna ook. Het zal even wennen zijn, maar lukt het je met dit soort dingen; dan wordt het ook op andere punten in je leven makkelijker.


Schuldgevoel

Er staan ook vaak taken op die je al heel lang voor je uitschuift, omdat ze niet leuk zijn om te doen, te moeilijk of omdat je het nut er niet zo van inziet (maar je het iemand hebt beloofd). Er kunnen talloze ‘waaroms’ achter zitten. Hierdoor bevries je en ga je klusjes doen die je wel voor snel succes zorgen. Waardoor je jezelf vervolgens kwalijk neemt dat je wéér niet de taken hebt gedaan die je moest doen. Net als waar ik het eerder over had: we willen niet falen.


De overtuiging ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘het gaat mij toch nooit lukken’ zijn echte ‘bevriezers’ en gaan je niet echt helpen iets af te ronden. Deze overtuigingen gaan helaas niet zomaar weg en waarschijnlijk heb je deze gedachten ook op andere momenten. Als je van dit stemmetje af wil, is het goed om achter de oorzaak te komen en deze aan te pakken. Een coach zoals ik kan je hiermee helpen. 


Enkele tips om het makkelijker voor jezelf te maken


  • Hou je taken klein en overzichtelijk.

  • Deel grote taken op in stukken.

  • Maak je lijst niet te lang. Het is niet leuk om tegen 20 taken op te kijken.

  • Sta jezelf toe fouten te maken.

  • Start met één taak en blijf dit doen totdat deze taak enigszins goed voelt (niet opgeven tussendoor).

  • Geef jezelf een schouderklopje wanneer je deze taak hebt volbracht.


Meer weten over mijn trajecten en hoe ik jou kan helpen om niet meer zo gebukt te gaan onder je stemmetjes en daardoor veel stress? Stuur me een bericht, dan neem ik contact met je op.

 

 



Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
bottom of page