top of page

Als je blijft doen wat je altijd deed stagneer je uiteindelijk


We zijn allemaal gewoontedieren. Zo is ons systeem nou eenmaal gebouwd.

Daarom blijven vele van ons in de comfortzone leven.

Je voelt je er lekker bij. Maar die comfortzone hoeft niet een prettige zone te zijn. Het is namelijk ook een beschermingsmechanisme. In een comfortzone bestaat uit dingen die je gewend bent. Een gewoonte. Zelfs dingen die je niet fijn vindt of goed voor je zijn.

Daarom blijven veel mensen in een baan of relatie zitten waar ze niet gelukkig in zijn.

Te blijven doen wat je doet geeft routine en bescherming.


Het onbekende en het mogelijke gevolg van je keuzes en de bijbehorende spanning weerhoudt je van de mogelijke verandering.

Als je elke dag hetzelfde doet hoef je geen keuzes te maken en..... kan je ook niet falen.


In mijn coaching gebruik ik regelmatig onderstaand plaatje.


Iets veranderen of ergens mee stoppen is niet makkelijk. Je herinnert je misschien nog wel je eerste rijles of een sollicitatiegesprek. Of een eerste date. Die spanning is niet iets waar je naar uitkijkt. En toch heb je al die dingen gedaan omdat je moedig genoeg was. Omdat het verlangen van wat er mogelijk kon gebeuren alle spanning waard was. Dit is de stretchzone. De actie toch doen ondanks de spanning omdat je dit zo graag wilt.


Met zulke acties zoals hierboven geschetst zorgt ervoor dat je comfortzone groeit en de stresszone kleiner wordt.

Als je langere tijd blijft zitten in een situatie waar je niet blij van wordt heeft het invloed op alle aspecten van je leven. Ben je niet blij in je baan dan heeft dit ook zijn weerslag op je relatie, je sociale leven en bovenal je gezondheid.


Continu jezelf tot de max uitdagen (stresszone) is ook niet gezond. Daarmee put je je uiteindelijk uit.


Als je altijd in je comfortzone blijft zit, is het ook lastig te toetsen of je gelukkig bent. Door eens in de tijd af te wijken van je 'normaal' kan je peilen of je nog steeds blij bent met je leven nu.

En ik vraag je nu niet om meteen een andere baan te nemen of uit een vliegtuig te springen. Ik vraag je om eens nieuwsgierig te stretchen.

Ga bijvoorbeeld eens alleen een drankje drinken op het terras en voel wat het met je doet. Of alleen naar de bioscoop. Lunch eens met andere collega's dan normaal..


Je herkent het trouwens vast wel dat als je op vakantie bent en uit je dagelijkse leven bent gestapt dat je tot inzichten komt. Dat je denkt "ik moet eens iets vaker......" of "ik wil meer tijd besteden aan...."of dat je vermoeidheid op vakantie je doet realiseren dat je je leven anders moet inrichten dan tot nu toe.


Met wat stap jij in je stretchzone?

Ik zou het super leuk vinden als je het met mij wilt delen.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page