top of page

De oorzaken van Stressklachten

Bijgewerkt op: 29 aug. 2023

Stress kennen we allemaal in meer of mindere mate.

Stress zet ons aan tot prestaties, helpt ons in onze focus en kan bij gevaarlijke situaties ons helpen juist te handelen.

Als stress echter voor langere tijd aanhoudt geeft dit klachten zoals hoofdpijn, spierklachten, concentratie problemen, emotionele disbalans etc. 😟

Goed om te weten is waar die stress nu vandaan komt.

In mijn praktijk zie ik veel mensen met hevige stressklachten. Vaak wordt er gedacht dat dit komt door te hard werken, teveel voor anderen zorgen of door geen rust te nemen.

Dit zijn echter de gevolgen en niet de oorzaak van Stress.

Er is namelijk een reden voor je harde werken. Er is een reden waarom je geen rust neemt. Er is een reden waarom je voor anderen blijft zorgen.


Ik zijn meerdere oorzaken van stress in de komende tijd ga deze stuk voor stuk met je delen.

Ik wil je niet helemaal overspoelen en nog meer stress bezorgen dus doe er steeds eentje..


Vandaag behandel ik

Opvoeding, karakter

Als je jong bent dat zijn je opvoeders jou grote voorbeeld. Wat je ziet, hoort en voelt is jou wereld. Je weet niet beter. Er is dan ook maar 1 waarheid en dat is wat je ziet. Je kan je nog niet vergelijken met anderen of een mening/oordeel vormen.

Tot ongeveer je zevende levensjaar zijn je opvoeders, een opa of oma en een begeleider van een kinderdagverblijf of school jou wereld.

In je opvoeding krijg je de waarden en normen mee van je opvoeders. Je ziet bijvoorbeeld dat je vader lange dagen werkt en daarna op de bank neerploft. Of je ziet je moeder hele dagen het huis schoonmaken en alles regelen om het voor iedereen goed te doen.

Het kan zijn dat je later in je werk heel hard werkt, te hard. Want zo 'hoort' het. Je uitgeput voelen aan het eind van de dag is 'goed' dat betekent dat je je best hebt gedaan... gewaardeerd wordt... geliefd voelt.

Of dat je voor iedereen alles zo goed mogelijk wilt regelen, wilt verzorgen. Zoveel dat je jezelf op de tweede, derde of laatste plek zet. Het is immers 'egoïstisch' om eerst voor jezelf te zorgen en rust te nemen.


Ik geef hierin niemand de schuld. Je opvoeder, vader, moeder hebben hun best gedaan. Zij hebben met hun beste intentie alles gegeven wat ze hebben. Met hun opvoeding die ze hebben gehad. We nemen allemaal dingen mee in onze opvoeding. Goede en minder goede dingen.

Wij geven ook weer zaken door aan onze kinderen. Perfect bestaat niet...


Een hardwerkende vader of moeder die op de bank ploft kan ook later voor je betekenen, dat hard werken loont. Dat je potentieel benutten iets heel krachtigs is. Dat je alles kan bereiken wat je wilt. Zelfde situatie. Andere uitwerking.


Als je last hebt van stress is het goed om bij jezelf na te gaan hoe was mijn opvoeding.

  • Zijn er gedragingen vanuit mijn opvoeders die ik in mezelf herken?

  • Zijn er gewoonten in mijn gezin geweest die mij vandaag de dag belemmeren, stress bezorgen. Belemmeren in mijn denken, in mijn doen?

  • Heb ik mezelf regels opgelegd die mij eigenlijk stress geven?

Ik geef een aantal voorbeelden;

- Het huis moet opgeruimd zijn. Als er iemand binnenkomt zullen ze anders wel denken.

- Ik moet eerst nog....... voordat ik mag.......

- Ik moet extra werken want vorige week heb ik ook al nee gezegd.

- Ik moet klaarstaan voor...

- Ik hou mijn mond maar straks zeg ik iets doms

- Dat gaat mij toch nooit lukken want.....

- Andere kunnen jou hulp beter gebruiken, ik red mij wel.

- hulp vragen is zwak, ik moet het alleen kunnen.

- bij mij is het nog niet zo erg.


Herken je er al eentje of een aantal?


Mocht je nu Nee denken.

Sorry....... ik geloof je niet.


Iedereen heeft regels.

Iedereen heeft gedachten die proberen je klein te houden.

Ze proberen je te beschermen tegen verandering.


Bij de een roepen de regels/gedachten harder als bij de andere.

De ene persoon kan deze stemmen/gedachten meer aan de kant zetten als de ander.


Vaak zijn we ons ook helemaal niet bewust van de regels die we onszelf opleggen.

Ik daag je uit om dit weekend een schriftje bij te houden en is te gaan schrijven.

Je zal je verbazen hoeveel regels je hebt.

Tijdens tandenpoetsen, aankleden, koken. Tijdens het sporten of je kinderen ergens heen brengen. Of tijdens een feestje of andere activiteit.


Aan het eind van het weekend kan je zien of er regels zijn die vaker terugkomen.

Regels die je helpen en die je tegenhouden. Regels die je de benodigde stress.

Weet je die laatste dan kan je er iets mee doen. Het zien en opmerkingen is al de helft van de oplossing.


Wil je hulp hierbij. Schroom niet om contact te zoeken. Het eerste gesprek is altijd gratis.

Ik heb ook nog twee andere leuke dingen gepland staan voor je.

De masterclass Stressvrij zorgen staat weer gepland, kijk voor de datum op mijn .

Op zondag 10 september geeft ik een super leuke workshop op locatie. Een workshop die in het teken staat van zelfontwikkeling, plezier en ontspanning. Voor iedereen die last heeft van stress en hier op een leuke manier aan wilt werken. Binnenkort zet ik hem op mijn website maar wil je je nu al opgeven stuur me even een berichtje.


Ik spring nu op mijn fiets naar het strand. Genietend van de zon.

Ik wens jullie een fantastisch mooi weekend.


Liefs MiekeComments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page