top of page

Ik doe het wel! de zin die kan lijden tot een burnout in de zorg

"Ik doe het wel", het is eruit voordat ik door hebt. Het is een patroon die heel wat jaren compleet onbewust in mijn leven heb toegepast. Die ene zin heb ik ontelbare keren uitgesproken met een vanzelfsprekendheid waarbij ik mij nog nooit beseft hebt dat ik zelf een keuze heb.

Ook bij zorgmedewerkers hoor ik deze zin vaak over de lippen rolt zonder het besef wat de consequenties op de langere termijn kunnen zijn.

Ik kom uit een familie waarbij ik geleerd heb dat het logisch is dat je ALTIJD voor elkaar klaar staat. Onvoorwaardelijk. Natuurlijk een prachtige eigenschap, waar ik meer dan trots op ben.

Alleen de grenzen hiervan heb ik nooit geleerd.

Voor mij betekende dit dat ik onvoorwaardelijk klaar moest staan voor een ander.

De ander gaat voor op mijn eigen behoeften.

Zelf zo erg dat ik niet eens wist wat mijn eigen behoeften waren.Door mijn Burn-out kon het niet anders dat dit een belangrijk patroon was wat ik moest zien te doorbreken. De ontdekking van mijn eigen behoeften, mijn wensen, mijn krachten en mijn valkuilen.


Mijn coach destijds stelde mij de vraag "wat levert de hulp aan de ander jou op?" Mijn eerste reactie van mijn overspannenmind riep "NIETS, HELEMAAL NIETS!!" maar met een beetje pushen antwoorde ik huilend "dan doe ik het goed.". Deze vraag liet mij inzien dat het helpen van anderen er voor zorgde dat ik mij gewaardeerd en geliefd voel. Het geeft natuurlijk een heerlijk gevoel als mensen mij dankbaar zijn voor mijn hulp. Niets mis mee.

Alleen was ik zo afhankelijk geworden van deze waardering dat ik ook hulp zelf aanbood, taken (on)gevraagd overnam om deze bevestiging maar te blijven krijgen.

In de sessies die volgde was het ontbreken van zelfliefde en zelfwaardering de reden die er nog achter lag. De oplossing was dan ook deze niet bij anderen te zoeken maar meer bij mezelf.


Dat ging natuurlijk niet van de een op de andere dag.

Zeer frustrerend want als je eenmaal een inzicht hebt dan wil je natuurlijk ook meteen dat het opgelost is.

Nu ik zelf coach ben zeg ik ook altijd tegen mijn klanten. "iets wat je al 30 jaar op deze manier hebt gedaan, kan je niet in 1 uur veranderen." Maar bewustwording is de allergrootste stap richting verandering en richting je herstel.

Nog maanden en zelf nu nog zeg ik weleens zonder dat ik erover nadenk "ik doe het wel", maar dan komt ook de gedachten erachteraan "Sh#t nu doe ik het weer.".

Het leven is één grote leerschool. Iedereen heeft zijn eigen weak spot, maar als je weet welke dat zijn dan ben je al een heel eind.


Zelf uit je burn-out komen zonder hulp van buitenaf kan eigenlijk niet. Tuurlijk verminderen je klachten met rust. Ook een online gratis training geeft je inzichten. Maar juist bij de ontdekking van je patronen, gewoonten en gedragingen die leiden tot jouw klachten kan een coach zeer helpend zijn. Vooral op de langere termijn zal je met deze persoonlijk, op jou afgestemde hulp duurzaam herstellen met een rugzak aan zelfkennis die je in je verdere leven alleen maar zullen helpen.


Interesse? Plan een gratis sessie van 30 minuten met mij op mijn website.
Recente blogposts

Alles weergeven

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page