top of page

Verandering = eng = stress

Je lichaam zal er alles aan doen om deze verandering tegen te houden. Of het nu gaat over solliciteren op een andere baan of het beëindigen van je relatie. Of zelfs naar een andere sportclub gaan als voorheen.

Je lichaam en gedachten zullen er alles aan doen om het bij het oude te houden.


Verandering is onveilig, onduidelijk, eng en dus stress.

Je reptielenbrein veroorzaakt dit. Die wil het liefst alles hetzelfde houden.


Op zich een handig mechanisme. Mensen zijn namelijk groepsdieren. Vroeger toen we nog buiten in plaggenhutten leefde was je alleen in het bos je leven niet zeker. Je kon elk moment aangevallen door een tijger of verdwalen.

Dit zit nog altijd in ons systeem opgeslagen.


Wij mensen willen graag bij een systeem horen. Dit is je familiesysteem maar ook werk, vrienden en sportclubjes zijn systemen. Er voor kiezen om uit dit systeem te stappen activeert je reptielensysteem.Gelukkig hebben we door de evolutie ook een zoogdierenbrein en de neocortex ontwikkeld waar ons lerend en emotionele vermogen zit. Dit helpt ons keuzes te maken en te relativeren.

95% van onze beslissingen komen echter uit je reptielenbrein. Dit gaat vooral onderbewust. Handig want anders zou het je veel te veel energie kosten.


Als je overspannen bent of een burn-out hebt is je stresssysteem eigenlijk over-alert geworden. Je ratio neemt hierdoor af waardoor je in een negatieve spiraal van stress komt wat je volledig uitput.


Om hieruit te komen is naast jezelf een halt toe roepen en zorgen dat je stresssysteem tot rust komt ook nodig om erachter te komen waardoor je stresssysteem steeds wordt aan geslingerd.

Dit doe je doordat wat onbewust is bewust te maken.


Maar hoe dan?


Dit kan je moeilijk zelf doen.


Je hebt namelijk alleen je eigen gedachten om te zoeken. Je bent dan ook niet instaat om objectief naar jezelf te kijken.


Een coach kan dit wel.


Die kijkt samen met jouw naar wat er onbewust gebeurt waardoor jij tot een burn-out bent gekomen. Dit gebeurt doormiddel van vragen en oefeningen.

Er is namelijk heel vooraf gegaan. Je was niet opeens uitgeput en opgebrand.

Een periode van jaren is hieraan vooraf gegaan.


Als antistresscoach doe ik dit doormiddel van buitencoaching. Lekker in de vrijheid van de natuur doen we de mooiste (en ja soms ook pijnlijke) ontdekkingen. Maar de wind, de vogels, het water maken het ook zachter, luchtiger.

De natuur geeft namelijk onvoorwaardelijk.

En dat is precies wat jouw overspannenbrein nodig heeft. 🌳


Terug naar onze oorsprong!


Interesse? Stuur mij een berichtje 💖


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page