top of page

Verlaag je stressniveau

Bijgewerkt op: 26 feb. 2023

Iedereen heeft het weleens, een off-day. Weet je dat jij zelf invloed hebt om de gelukshormonen in je lichaam te stimuleren?

Je lichaam heeft die gelukshormonen namelijk al in zijn bezit. De vier belangrijkste zijn endorfine, dopamine, serotine en oxytocine. In de kern hebben ze allemaal een andere functie voor je lichaam, maar ze hebben 1 duidelijke eigenschap met elkaar gemeen: Ze hebben een positief effect op je gemoedstoestand. Een tekort aan deze stofjes geven een neerslachtig, somber gevoel.


Aanmaken van gelukshormonen

Een tekort aan serotine kan zich uiten in slapeloosheid, onrust in je lichaam, sombere gevoelens en het sneller ervaren van angst. Bij een tekort aan endorfine gaat je lichaam opzoek naar een snelle oplossing voor verbetering. Je krijgt trek in ongezond eten. Voeding met veel ongezonde vetten en suikers. Je voelt je tijdelijk beter maar helaas voor korte duur.


Door op een natuurlijke wijze de aanmaak van gelukshormonen te stimuleren zal je je lekkerder in je vel voelen zitten. Je wordt niet alleen vrolijker maar je kan je beter concentreren, je bent creatiever en het stressniveau in je lichaam zal dalen.


5 tips om je gelukshormonen aan te maken


1. Start je dag met een voedzaam ontbijt.

Je lichaam heeft vannacht hard gewerkt en mentaal het nodige verwerkt. Hierdoor heeft je lichaam voedingsstoffen nodig om weer optimaal te kunnen functioneren. Voedingsstoffen zonder toegevoegde suikers. Naast het ontbijt is het natuurlijk belangrijk om gedurende dag gezond te eten door bijvoorbeeld bij elke maaltijd groenten toe te voegen.

Door een zelf gemaakte soep kan je snel een flinke dosis groenten binnen krijgen. Het is makkelijk van te voren in grote hoeveelheden te maken en in te vriezen.

Mealprepping is een goede manier om gezond te eten en voorkomt dat je na een drukke werkdag zwicht voor een snelle kant en klare ongezonde hap.


2. Zet je favoriete muziek op

Maak je eigen Play ist met nummers die je humeur meteen verbeteren.

Door muziek op te zetten kan je je humeur instant verbeteren. Meezingen met je favoriete artiest haalt je uit je gedachten (gepieker). Nog beter is om mee te dansen en alles om je heen even te vergeten. Gooi gewoon je gordijnen dicht als je bang bent dat iedereen meekijkt. Ook heerlijk om met je kinderen te doen.

3. Kom in beweging

Ik gaf in mijn tweede punt al als tip lekker te dansen. Maar iedere andere vorm van bewegen is natuurlijk goed. Sporten, fietsen of een wandeling.

Door te bewegen maakt je lichaam gelukshormonen aan.

Na ongeveer 20 minuten wandelen in de natuur verlegt je lichaam zijn focus.

Uit je hoofd, in je lijf.

Kijk om je heen, verwonder je over de natuur. Luister naar de geluiden om je heen. De vogels, het geknisper onder je voeten en de wind door je haren.

Weer of geen weer, hup naar buiten en ik beloof dat je je daarna beter voelt.


4. Knuffelen

Na een stevige knuffel voel je vast een stuk fijner. Het maakt je kalmer en grote kans dat je je daarna een stuk beter voelt en de persoon tegenover je ook.


5. Visualeer

Als je je ogen dicht doet kan je op ieder moment van de dag dromen.

Dromen over de vakantie waar je naar uitkijkt of die date die je komend weekend hebt.

Of te visualiseren van een doel die je wilt bereiken.

Door te visualiseren kan je het gevoel ervaren waar je op dat moment behoefte aan hebt.

Bijvoorbeeld het visualiseren van een wandeling aan zee kan je rust geven.

Terugdenken aan een situatie waar je heel veel zelfvertrouwen ervaarde, geeft je zelfvertrouwen en het terugdenken aan die work-out in de sportschool van vorige week die zo lekker ging geven je hernieuwde energie.


Visualisatie is een mooie manier om je beter te voelen. Je lichaam registreert namelijk je visualisatie alsof het in het hier en nu echt gebeurt. Een manier die je dus altijd en overal kan inzetten.


Nog een laatste tip:

Lach terwijl je één van de tips toepast. Het voelt misschien raar als je het geforceerd doet maar gelukshormonen gegarandeerd!

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page