top of page

Pfff is het zo'n dag


Je kent het wel van die dagen dat alles lijkt mis te gaan. Van die dagen dat als je wakker wordt dat je al weet dat het zo'n dag wordt. Zo'n dag dat je het liefst in je bed blijft liggen met je hoofd onder de dekens. Maar je kinderen, je cliënten, je collega's zitten op je te wachten. Duty calls!


Je loopt naar beneden en maakt een kop thee voor jezelf. Gedachteloos neem je een slok. AU! Dat wordt een blaar op je tong. Je loopt de deur uit om naar je werk te gaan. Je hebt haast want je bent te laat vertrokken. Buiten blijkt dat je moet krabben. "Balen ook dat nog, nu kom ik zeker te laat. Waarom zit alles zo tegen vandaag", vraag je jezelf met een diepe zucht af. Gehaast kom je vervolgens binnen op kantoor, precies op tijd voor de overdracht van je collega's van de nachtdienst.


Je dag verloopt moeizaam. Alles lijkt tegen te zitten. De cliënten lijken niet mee te werken en de collega met wie je zou werken heeft zich op het laatst ziek gemeld zodat je met een onbekende invaller staat. Ze doet haar best maar je hebt het gevoel zelf 10x harder te moeten werken. Tegen 17uur loop je dan ook uitgeput van het werk naar je auto. Vanavond maar een snelle hap en snel op de bank. Dat sporten slaan we wel een keertje over.


Wat denk je nu na het lezen van bovenstaande? Wellicht herkenbaar. Iedereen heeft wel eens zo'n 'alles zit tegen dag'. Maar hoe voel je je na het lezen hiervan? Krijg je er energie van of word je er juist moe van? Ik vermoed het laatste. Ons denken bepaald namelijk voor een groot deel onze gemoedstoestand. Als we gedachten hebben van tegenslag of negativiteit dan zal je merken dat het leven je ook deze zaken geeft.


Wat je denkt, trek je aan!


Wat zou er gebeurt zijn als de vrouw in het verhaal een andere wending in haar gedachten had genomen bij het zien van haar auto onder het ijs. Wat zal er gebeurt zijn als ze haar schouders had opgehaald en had gedacht "nou, het kan vanaf nu alleen nog maar beter gaan" of "Balen maar ik ben blij dat ik de auto heb en in deze kou en gladheid niet hoef te fietsen." Vermoedelijk had de rest van de dag veel minder zwaar gevoeld.


Tegenslagen hebben we allemaal, dat is het leven. Maar hoe je met deze tegenslagen omgaat wordt grotendeels bepaald door ons denken. En dan heb ik het niet over ziekte, rouw of verlies maar over de dagelijkse tegenslagen die iedereen wel herkent.


3 Tips om jou dag anders te laten verlopen


  1. Gewoon even ademhalen Slaak een diepe zucht en adem even 3 keer rustig in en uit. Zorg dat je uitademing langer duurt dan je inademing. Je zal merken dat je lichaam een stuk kalmer wordt. Deze oefening kan je overal doen. In de auto, als je staat te wachten, op het toilet. Deze mini break zorgt voor directe ontspanning.

  2. Glimlach Humor is de beste remedie om je beter te voelen. Dus maak lol met je cliënten en collega's. Het maakt de dag een stuk luchtiger. Daarnaast maakt een glimlach of je je nu blij voelt of niet ook direct een hoop goed. Probeer het maar eens, onmogelijk dat je chagrijnig blijft. Je lichaam krijgt namelijk een signaal van vreugde en maakt meteen gelukshormonen aan. Dus je hoeft het niet eens in te geloven en het werkt. Cool hé.

  3. Positieve gedachten Waarschijnlijk inmiddels wel duidelijk. Hoe positiever je denkt, hoe positiever je dag zal zijn.


Warme groet,

Mieke van der Putte


Zie ook mijn andere artikelen.1 weergave0 opmerkingen

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page