Hoe ga jij om met grenzen?
▶ Als een vriendin je belt en vraagt of je langkomt om even bij te kletsen, maar eigenlijk had je je voorgenomen een avondje bank te hangen zeg je dan nee?
▶ Als je baas vraagt aan het eind van je werkdag of je nog even een taak wilt oppakken, blijf je dan langer?
▶ Als je zoon vraagt of je als ondersteuning mee wilt op een schooluitje, maar je hebt een afspraak bij de kapper die je al 3x hebt verplaatst, wat doe je dan?
Kan je makkelijk voor jezelf kiezen en NEE antwoorden of is de JA er al uit voordat je het beseft?
Als stresscoach zie ik veel vrouwen die moeite hebben hun grenzen aan te geven. Hun loyaliteit naar hun gezin, collega's, vrienden en zelfs de buurvrouw is enorm. Het zorgen voor een ander daar zijn ze uitmuntend in, maar zorgen voor zichzelf is vaak dramatisch.
Ik vind het soms nog steeds moeilijk om mijn grenzen aan te geven. Nog steeds heb ik de neiging om het belang van de ander voor die van mezelf te zetten.
Vanaf jongs af aan is het mijn manier om geliefd te zijn en te worden gewaardeerd. Als ik maar iets voor een ander doe dan vinden ze mij aardig en doe ik er toe.
Het is dan ook niet gek dat ik daarom meer dan 20 jaar in de zorg hebt gewerkt.
Uiteindelijk kon ik dit gedrag niet meer volhouden. Met een gezin, een opleiding en een veeleisende baan moest ik grenzen leren aangeven. Het koste me uiteindelijk een burn-out en heel wat coaching om dit te leren.
Het blijft voor mij een valkuil, want mijn hart wilt altijd meteen in actie komen om de ander te 'redden', maar ik heb geleerd eerst een moment na te denken voordat ik mijn antwoord geef. Voorheen werd ik gek van schuldgevoel en koste het nee zeggen meer energie dan ja zeggen, maar inmiddels lukt dit steeds beter.
In mijn traject Stop de Stress in 100 dagen, leer je naast het herkennen van jou stresssignalen, de oorzaken van je stress ook hoe je beter je grenzen aan kan geven. Hoe beter je dit kan, des te meer zelfvertrouwen je krijgt. Meer weten? Kijk dan even hier of plan een gratis verkenningssessie in
Comments