top of page
Foto van schrijverMieke Van der Putte

Grenzen, hoe ga jij ermee om?

Bijgewerkt op: 9 aug.

Hoe ga jij om met grenzen van een ander?

Mag een ander jou om hulp vragen als hij of zij er niet uitkomt? Mag een ander aangeven als het niet meer gaat? Als het teveel is of te zwaar of te moeilijk?


En hoe zit dat met jou? Mag jij ook je grenzen aangeven van jezelf? Hoe doe je dat dan en bij wie?


1 op de 8 medewerkers voelt zich emotioneel uitgeput.

Behoor jij ook tot die groep? of misschien ken je collega's die dit zijn.

Als stresscoach zie ik veel vrouwen die moeite hebben hun grenzen aan te geven. Hun loyaliteit naar hun gezin, collega's en vrienden is enorm. Het zorgen voor een ander daar zijn zij vaak uitmuntend in maar zorgen voor zichzelf is vaak dramatisch.


Het is aan je werkgever om te zorgen voor een gezonde werkomgeving, goed leiderschap en de mogelijkheid tot hulp als dit nodig is. Maar jij hebt hier zelf ook een verantwoordelijkheid in. Het antwoord voor minder stress en werkdruk ligt vaak niet in minder taken op je nemen, maar doen waar je blij van wordt.

Als je doet waar je energie van krijgt, voel je je vrolijker, sterker, gezonder en gelukkiger. Doen wat jij belangrijk vindt draagt bij aan je draagkracht. Zodat als het dan druk is en er veel van je wordt gevraagd, je deze last ook kan dragen.


Hoe ontspan jij na een werkdag?

Als je geen ruimte neemt voor herstel dan blijft je lichaam stress ervaren. Je spieren verkrampen wat resulteert in rugpijn, nek-en schouderklachten en hoofdpijn. Mentaal gaat je denkcapaciteit achteruit. Je gaat piekeren, krijgt sombere gedachten en je motivatie en concentratie gaat achteruit.


Hoe langer de roofbouw, hoe langer het herstel duurt!

Wacht niet lang als je merkt dat je er alleen niet uitkomt. Zoek hulp bij je leidinggevende of manager. Wellicht is er een verzuim coördinator op je werk of zoek hulp bij een coach. Je hoeft het niet alleen te doen!


Herken je hierin en loop je vast stuur me een berichtje. Mijn coaching is als het even kan live in de natuur maar via zoom is het ook mogelijk.


2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page