top of page

Grenzen, hoe ga jij ermee om?

Bijgewerkt op: 3 mrt. 2023

Coach jezelf in grenzen


Hoe ga jij om met grenzen van een ander?

Mag een ander jou om hulp vragen als hij of zij er niet uitkomt? Mag een ander aangeven als het niet meer gaat? Als het teveel is of te zwaar of te moeilijk?


En hoe zit dat met jou? Mag jij ook je grenzen aangeven van jezelf? Hoe doe je dat dan en bij wie?


1 op de 5 zorgmedewerkers is vaak of altijd lichamelijk uitgeput. Vorig jaar was dit nog 1 op de 7 medewerkers. Daarnaast voelt 1 op de 6 medewerkers zich emotioneel uitgeput.

Behoor jij ook tot die groep? of misschien ken je collega's die dit zijn.

Als antistresscoach voor mensen in de zorg zie ik veel zorgpersoneel dat moeite heeft om zijn of haar grenzen aan te geven. Hun loyaliteit naar hun cliënten, collega's en zorgorganisatie is enorm. Het zorgen voor een ander daar zijn zij vaak uitmuntend in maar zorgen voor zichzelf is vaak dramatisch.


Het is aan een zorgorganisatie om te zorgen voor een gezonde werkomgeving, goed leiderschap en de mogelijkheid tot hulp als dit nodig is. Maar jij als zorgmedewerker hebt hier ook een verantwoordelijkheid in. Het antwoord voor minder stress en werkdruk ligt vaak niet in minder taken op je nemen, maar doen waar je blij van wordt.

Als je doet waar je energie van krijgt, voel je je vrolijker, sterker, gezonder en gelukkiger. Doen wat jij belangrijk vindt draagt bij aan je draagkracht. Zodat als het dan druk is en er veel van je wordt gevraagd, je deze last ook kan dragen.

Hoe ontspan jij na een werkdag? Hoe herstel jij na een incident of conflict met je cliënt of collega?

Als je geen ruimte neemt voor herstel dan blijft je lichaam stress ervaren. Je spieren verkrampen wat resulteert in rugpijn, nek-en schouderklachten en hoofdpijn. Mentaal gaat je denkcapaciteit achteruit. Je gaat piekeren, krijgt sombere gedachten en je motivatie en concentratie gaat achteruit.


Hoe langer de roofbouw, hoe langer het herstel duurt!

Wacht niet lang als je merkt dat je er alleen niet uitkomt. Zoek hulp bij je leidinggevende of manager. Wellicht is er een verzuim coördinator op je werk of zoek hulp bij een coach. Je hoeft het niet alleen te doen!


Ben jij een zorgmedewerker stuur mij een berichtje als je vastloopt en een antistresscoach wilt met ervaring in de zorg, houdt van buiten wandelen en ook nog eens zorgt voor inzichten en tips waar je mee verder kan.. en dat met de nodige humor.


Of misschien bent u een zorgorganisatie die stresspreventie hoog op zijn agenda heeft staan en een antistresscoach zoekt die laagdrempelig deze zorg kan bieden voor u organisatie. Dit kan doormiddel van 1 op 1 coaching, een workshop/training of een motivator speech voor u medewerkers. Ik kom graag in gesprek en bespreek de mogelijkheden.


Warme groet,

Mieke v.d. Putte


2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page